Nowe bistro Nie/mięsny (by Muka Bar). Będzie pysznie!

Dziennik Miejski A Maximis Ad Minima ® Krzysztof Kisiel.

Już wkrótce w trójmiejskiej galaktyce smaków i ciekawych miejsc pojawi się nowy przystanek – bistro Nie/mięsny. W nowym lokalu komfortowo będą się mogli poczuć zarówno zagorzali wegetarianie, jak i zdeklarowani mięsożercy.

Otwarcie: Wiosna 2018

 

Początek historii. Od Muka Baru do bistro Nie/mięsny.

W 2013 r. w przestrzeni Trójmiasta pojawił się Muka Bar Food Truck.

I niemal od razu serca wielbicieli mobilnej gastronomii zdobyła oferowana w Muka Barze wersja dania falafel.

Falafel, Copyright Ⓒ Paulina Kozicka

Falafel to wegetariańska/wegańska potrawa w postaci smażonych kulek lub kotlecików z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem.

Dzięki szybko rosnącej popularności w ofercie Muka Baru pojawiały się kolejne pyszności z nurtu kuchni świata – quesadille, panini, pizza fritta, pita z hummusem.

Z biegiem lat trasa Muka Bar Food Truck wiodła od placu przy ul. Do Studzienki we Wrzeszczu do przestrzeni wokół Olivia Business Centre® i siedziby oddziału Intel®.

Po drodze były liczne koncerty, festiwale Globaltica®, Open’er® i Feta® oraz mnóstwo innych plenerowych imprez.

Aż przyszedł moment, w którym twórcy Muka Baru postanowili wejść w cztery ściany i otworzyć pierwszy lokal stacjonarny.

Ku małej stabilizacji. Lokalne bistro.

Nowy lokal, o przekornej nazwie Nie/mięsny (a nieco szerzej Nie/mięsny Mięsny), powstaje w miejscu zamkniętego przed dwoma laty sklepu mięsnego U TadkaGdańsk, ul. Jaskółcza 24 (pawilon nieopodal Centrum Sztuki Współczesnej ,,Łaźnia”).

Zamiast sklepu, którego ,,mięsna” historia rozpoczęła się w późnych latach 70. XX wieku, swoje podwoje otworzy bistro z ofertą pełną wegetariańskich i wegańskich dań wraz z ich mięsnymi odpowiednikami.

Podwójne i równorzędne menu, odpowiednio zaaranżowana przestrzeń, intrygujące elementy wystroju (warto wspomnieć, że na symbolicznych hakach swojskiego sklepu mięsnego – zamiast steków i szynek – pojawią się girlandy kwiatów!), profesjonalne zaplecze kuchenne, bogate doświadczenie zespołu na polu kulinarnym, odpowiednio skomponowana karta win (część zespołu to wykwalifikowani sommelierzy) – takie będzie bistro Nie/mięsny.

Szakszuka, Copyright Ⓒ Paulina Kozicka

Podczas naszych poszukiwań dalszej kulinarnej drogi doszliśmy do wniosku, że bardzo mało jest lokali, których oferta jest skierowana zarówno do wegetarian/wegan, jak i do osób preferujących tradycyjną, ,,mięsną” kuchnię –  opowiada Karolina Oganowska, współwłaścicielka Muka Baru i obecnie powstającego bistro. –  Z własnego doświadczenia wiemy, że limitowane, zbyt jednostronne menu zwykle nie sprawdza się podczas rodzinnych lub przyjacielskich spotkań w większym gronie.

Z tego powodu zależy nam, aby stworzyć miejsce, które kulinarnie będzie łączyć a nie dzielić. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś odpowiedniego dla siebie. W naszym lokalu, oprócz typowych stolików, będzie duży stół ,,społecznościowy” przeznaczony dla większych grup oraz dla osób, które chciałyby skosztować naszych specjałów w towarzystwie innych gości. Wszak przy wspólnym stole można nawiązać wiele nowych znajomości a nawet przyjaźni – dodaje z uśmiechem Karolina.

Logo Nie_Miesny_Muka_Bar, Copyright Ⓒ Nie_Miesny_Muka_Bar

Mocną stroną identyfikacji wizualnej powstającego bistro jest seria ilustracji w menu i w przestrzeni lokalu (wewnątrz i na zewnątrz). Ich autorką jest ilustratorka Paulina Kozicka (Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku).

Ciekawostką jest fakt, że w logotypie Nie/mięsny zostanie wykorzystana czcionka w stylizacji z szyldu uprzednio istniejącego sklepu mięsnego. Sam szyld „Mięsny” również zostaje na swoim miejscu. W ten sposób pomysłodawcy nowego lokalu pragną nawiązać do wieloletniej historii tego miejsca i do dobrych wspomnień okolicznych mieszkańców.

 

Nie/mięsny (by Muka Bar), Gdańsk, ul. Jaskółcza 24

Otwarcie: Wiosna 2018

KK

27-02-2018

W tekście zostały wykorzystane materiały prasowe/ilustracje autorstwa Pauliny Kozickiej, znaki i nazwy Muka Bar Food Truck, Nie/mięsny, U Tadka, Łaźnia, Olivia Business Centre, Intel, Globaltica, Open’er i Feta.